Diamonds – Διαμάντια

Το διαμάντι ή αδάμαντας είναι ορυκτό, περίφημο για την πολύ μεγάλη σκληρότητά του, και τη λαμπρότητά του, η οποία τον κάνει τον πιο διαδεδομένο και περιζήτητο πολύτιμο λίθο με   ιδιαίτερη διεθνή εμπορική αξία.Το βάρος του μετράται σε καράτια, όπου 1 καράτι ισόυται με 200 χιλιοστά του γραμμαρίου. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη αδάμας, η οποία σημαίνει αήττητος, ακατανίκητος, λόγω της μεγάλης σκληρότητάς του, καθώς στην αρχαιότητα, όλες οι σκληρές πέτρες, που ήταν δύσκολο να υποστούν κατεργασία, λεγόταν αδάμαντες.  Το διαμάντι αποτελεί τον πλέον μοναδικό και διαχρονικό από τους πολύτιμους λίθους. Ταιριάζει σε κάθε τύπο και στυλ κοσμήματος, γεγονός, που σε συνδυασμό με την ομορφιά του και το φως που ακτινοβολεί, το κάνει ιδιαίτερα ξχωριστό τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους αγοραστές κοσμημάτων.                                                                                                                                                                                        Υπάρχουν ποικίλλοι παράγοντες που διαχωρίζουν τα διαμάντια. Ένας από αυτούς είναι το Σχήμα, το οποίο αναφέρεται στο γεωμετρικό περίγραμμα ενός διαμαντιου.

 • Round

Πρόκειται για τον πιο διαχρονικό τύπο που κολακεύει τα περισσότερα χέρια. Τα στρογγυλά διαμάντια είναι πιο δημοφιλή καθώς το μοτίβο της όψης τους διευκολύνει την εκπομπή της φωτιάς και της λάμψης με 57 ή 58 έδρες, οι οποίες προσφέρουν καλύτερη διασπορά -διάχυση του φωτός. Όταν όλοι οι παράγοντες 4C είναι ίσοι, τα στρογγυλά διαμάντια είναι πιο πολύτιμα από οποιοδήποτε από τα αντίστοιχα σχήματα.

 • Princess

Ένα από τα πιο σύγχρονα σχήματα, είναι τα Princess Διαμάντια, τα οποία εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980. Έχουν τέσσερις ξεχωριστές γωνίες 90 μοιρών. Τα διαμάντια Princess είναι κομμένα έτσι ώστε οι έδρες τους, που είναι διατεταγμένες με παρόμοιο τρόπο με τα στρογγυλά διαμάντια, να δίνουν μέγιστη λάμψη. Τα ιδανικότερα Princess Διαμάντια έχουν τέλειο τετράγωνο σχήμα.

 • Cushion

Αυτό το κλασικό σχήμα, μετράει την ύπαρξή του από τις αρχές του 1800 και είναι γνωστό και ως “Μαξιλάρι”. Τα διάμάντια αυτά έχουν μεγάλες έδρες με στρογγυλεμένες γωνίες και πλευρές, ενώ μπορεί να έχουν τετράγωνο ή ορθογώνιο περίγραμμα. Κατά τον πρώτο αιώνα της ύπαρξής τους ήταν το πιο δημοφιλές σχήμα διαμαντιού, όπως είναι σήμερα το στρογγυλό διαμάντι. Τα παλαιότερα διαμάντια του είδους έχουν μια πιο ήπια λάμψη σε σχέση με τα πιο σύγχρονα, ενώ και τα δύο είναι δημοφιλή σε vintage δαχτυλίδια.

 • Emerald

Τα διαμάντια Emerald έχουν ορθογώνιο σχήμα με λοξές γωνίες. Το κάτω μισό του διαμαντιού είναι κατασκευασμένο από διαδοχικές παράλληλες και πλατιές έδρες, γνωστό ως “σκαλοπάτι”, καθώς μοιάζουν με σκάλες.Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κομψό σχήμα, παρόλο που δεν εκπέμπουν τη φλόγα και τη λάμψη που έχουν τα στρογγυλά διαμάντια. Λόγω της μεγαλύτερης επίπεδης όψης στην κορυφή της πέτρας που την τονίζει πολύ καθαρά, είναι προτιμότερα τα διαμάντια με λιγότερο χρώμα και πολύ μικρό εώς καθόλου εγκλώβισμα, καθώς αυτά φαίνονται εντονότερα σε αυτό το σχήμα.

 • Oval

Το μοντέρνο οβάλ σχήμα ακολουθεί στυλ κοψίματος παρόμοιο με αυτό του στρογγυλού διαμαντιού και εκπέμπει την ίδια φωτιά και λάμψη. Οι έδρες είναι τεντωμένες, μεγενθύνοντας έτσι, την όψη του βάρος του καρατιού. Αυτό το επιμήκες κόψιμο δημιουργεί την ψευδαίσθηση μεγαλύτερου μεγέθους από ένα στρογγυλό διαμάντι με ίδιο μέγεθος καρατιού. Το τεντωμένο σχήμα της πέτρας κολακεύει τα μικρά χέρια, καθώς επινηκύνει την εμφάνιση των δαχτύλων.

 

 • Pear

Μοιάζει με σταγόνα κρυσταλλικού νερού, όπου το ένα της άκρο είναι στρογγυλεμένο, ενώ το άλλο της άκρο εμφανίζει ένα κωνικό σημείο. Το διαμάντι Pear είναι ένα υβρίδιο του στρογγυλού διαμαντιού και του Marquise. Πρόκειται για ένα κομμάτι πλούσιο σε κληρονομιά, που δημιουργήθηκε το 1400 από τον Lodewyk van Berquem, έναν διάσημο κόπτη διαμαντιών στο Βέλγιο. Όπως τα Marquises και τα Οβάλ διαμάντια, τα διαμάντια Pear έχουν επιμήκη επίδραση όταν φοριούνται σε προσανατολισμό Βορρά-Νότου.

 • Radiant

Ένα πρόσφατο σχήμα που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Τα Radiant διαμάντια  είναι ένα υβρίδιο μεταξύ Στρογγυλών και Princess διαμαντιών. Μπορούν να είναι ορθογώνια ή πιο τετράγωνα, με ξεχωριστές γωνίες. Αυτό το σχήμα είναι περισσότερο εστιασμένο στη δημιουργία ενός πιο λαμπερού διαμαντιού και έχει περισσότερες όψεις από μια στρογγυλή πέτρα. Έχοντας παρόμοια σιλουέτα με τα Princess διαμάντια, τα διαμάντια Radiant είναι πιο ανεκτικά σε εγκλείσματα και χαμηλότερο χρώμα.

 • Marquise

Σύμφωνα με το μύθο, το διαμάντι Marquise ανατέθηκαν από τον βασιλιά Louis XIV της Γαλλίας, για να ταιριάζει με το χαμόγελο της ερωμένης του, της Marquise de Pompadour. Προκείται για ακόμα ένα τεντωμένο σχήμα, παρόμοιο με τα Oval διαμάντια, που καταλήγει σε δύο έντονα σημεία στα δύο άκρα. Ονομάζονται αλλιώς navette, που σημαίνει μικρό πλοίο, ενώ έχουν μια από τις μεγαλύτερες επιφάνειες οποιουδήποτε σχήματος διαμαντιού και εμφανίζεται μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλα σχήματα διαμαντιού που έχουν ίσο βάρος σε καράτια.

 

 • Asscher


Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1902 από τον
Joseph Asscher στην Ολλανδία, εμφανίζει το σχήμα σκαλοπατιού όπως και το διαμάντι Emerald. Ωστόσο, τα διαμάντια Asscher κόβονται σε ένα τέλειο τετράγωνο με περικομμένες γωνίες και ένα ξεχωριστό γεωμετρικό σχέδιο «ανεμόμυλου» ή Χ.Ένα αληθινό διαμάντι Asscher μοιάζει συχνά με οκτάγωνο, με υψηλότερες κορώνες (το πάνω μισό ενός διαμαντιού) και μικρότερα τραπέζια σε σύγκριση με τα διαμάντια Emerald.


 

 • Heart

Το διαμάντι σε σχήμα καρδιάς είναι ρομαντικό, καθώς συνδέεται συχνά με αγάπη και συναισθηματικότητα. Πρόκειται για ένα σχήμα με μεγάλη ιστορία, με την πρώτη αναφορά σε αυτό, να χρονολογείται το 1400 ως σύμβολο δικαιωμάτων. Ένα τροποποιημένο κόψιμο διαμαντιού, το σχήμα καρδιάς είναι από τα πιο δύσκολα σχήματα για κοπή, καθώς απαιτεί μεγάλη ικανότητα και επιδεξιότητα από τον κόπτη.


Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ενός διαμαντιού είναι τα 4c’s, Κόψιμο, Χρώμα, Καθαρότητα, Καράτια ( Cut, Color, Clarity, Carat).
Τα 4 C αντιπροσωπεύουν τα 4 κύρια
στοιχεία της ομορφιάς και της δομής του Διαμαντιού: Κόψιμο, Χρώμα, Καθαρότητα και Καράτι

Κοιτάζοντας ένα διαμάντι, το μάτι αντιλαμβάνεται την ισορροπία των χαρακτηριστικών και των συστατικών του, συμπεριλαμβανομένων, των 4 C. Κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία βαθμολογείται σε κλίμακα και μπορεί να αξιολογηθεί με βάση την ποιότητα. Οι διαβαθμίσεις των βοηθημάτων 4 C υποδεικνύουν την ποιότητά του. Οι βασικές γνώσεις αυτών των διαβαθμίσεων είναι χρήσιμη όταν συγκρίνουμε δύο παρόμοια διαμάντια, αλλά αυτό που παραμένει το πιο σημαντικό είναι το πώς το διαμάντι εμφανίζεται με γυμνό μάτι και πόσο ελκυστικό είναι το διαμάντι συνολικά. 

ΚΟΨΙΜΟ

Το κόψιμο ενός διαμαντιού αναφέρεται στο πόσο καλές σε αναλογία είναι οι διαστάσεις του, και το πως οι επιφάνειες και οι προσόψεις του είναι τοποθετημένες, ώστε να το κάνουν σπινθηροβόλο και λαμπερό. Αυτοί οι μικροί αλλά σημαντικοί παράγοντες καθορίζουν την ομορφιά του διαμαντιού.

Οι τέσσερις διαβαθμίσεις που αξιολογούν την ποιότητα κοψίματος ενός διαμαντιού, είναι οι εξής: 

Κακό/Μέτριο : Αναπαριστά περίπου το κορυφαίο 35% της ποιότητας κοψίματος των διαμαντιών. Αυτά τα διαμάντια τείνουν να εμφανίζονται θαμπά ή γυαλιστερά.

Καλό Αναπαριστά περίπου το κορυφαίο 25% της ποιότητας κοψίματος των διαμαντιών.  Αντικατοπτρίζει το περισσότερο φως που εισέρχεται, αλλά όχι τόσο πολύ όσο ένας πολύ καλός βαθμός κοπής.

Πολύ καλόΑναπαριστά περίπου το κορυφαίο 15% της ποιότητας κοψίματος των διαμαντιών. Αντικατοπτρίζει σχεδόν το ίδιο φως όπως το «Ιδανικό κόψιμο», αλλά σε μικρότερο βαθμό.  

Τέλειο Αναπαριστά περίπου το κορυφαίο 15% της ποιότητας κοψίματος των διαμαντιών.  Αντικατοπτρίζει το περισσότερο φως που εισέρχεται στο διαμάντι. Πολύ σπάνιο. 

ΧΡΩΜΑ

Όταν μιλάμε για την ταξινόμηση ενός διαμαντιού με βάση το χρώμα του, στην πραγματικότητα μιλάμε για την έλλειψη χρώματος του διαμαντιού. Τα χρώματα ταξινομούνται σε μία κλίμακα από το D (άχρωμη) έως  το Z (ανοικτό κίτρινο ή καφέ). Τα διαμάντια βαθμίδας D-Z είναι επίσης γνωστά ως λευκά διαμάντια, παρόλο που τα περισσότερα διαμάντια, συμπεριλαμβανομένων των διαμαντιών H και των χρωμάτων διαμαντιών G, έχουν ποικίλες ποσότητες χρώματος D έως Z αλφαβητικά. Το D είναι το καθαρότερο και πιο διαυγές χρώμα, εντελώς άχρωμο. Πηγαίνοντας προς το τέλος του αλφαβήτου το διαμάντι παίρνει ένα ελαφρύ τόνο χρώματος, κίτρινου ή καφέ.

 1. Άχρωμα διαμάντια
  • Διαμάντια χρώματος D-F (υψηλότερη ποιότητα)
 2. Κοντά σε άχρωμα διαμάντια
  • Διαμάντια χρώματος G-H  
  • Διαμάντια χρώματος I-J (Μεγάλα με Κίτρινο) 
 3. Διαμάντια με αχνό – ανοιχτό χρώμα
  • Διαμάντια χρώματος K-Z

 

Διαμάντια χρώματος K-Z

Στα διαμάντια χρώματος K, το χρώμα είναι ορατό με γυμνό μάτι. Αυτά τα διαμάντια δίνουν την αίσθηση ότι έχουν πάρα πολύ ζεστό χρώμα. 

Διαμάντια χρώματος J (άχρωμο)

Το γυμνό μάτι δεν μπορεί εύκολα να ανιχνεύσει τον ανοιχτό κίτρινο τόνο εκτός αν συγκρίνεται δίπλα-δίπλα με διαμάντια βαθμών Ι ή υψηλότερα. Διαμάντια χρώματος J ταιριάζουν καλά  με χρυσό δαχτυλίδι κίτρινου χρώματος. 

 

Διαμάντια χρώματος I (άχρωμο)

Η ελαφριά κίτρινη απόχρωση των διαμαντιών χρώματος I ανιχνεύεται μόνο όταν συγκρίνονται δίπλα-δίπλα με διαμάντια βαθμών Η ή υψηλότερα. Αυτός ο βαθμός χρώματος ταιριάζει επίσης καλά με κίτρινο χρυσό.  

Διαμάντια χρώματος H (άχρωμο)

Η αχνή κίτρινη απόχρωση τους, είναι επίσης δύσκολο να ανιχνευθεί στα διαμάντια χρώματος H, τα οποία ταιριάζουν καλά με χρυσό κίτρινου χρώματος. Η διαφορά χρώματος μεταξύ των διαμαντιών H και των διαμαντιών G είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί αν δεν συγκριθεί παράλληλα με τα διαμάντια υψηλότερων χρωμάτων. 

 

Διαμάντια χρώματος G (άχρωμο)

Τα διαμάντια χρώματος G, έχουν ένα πολύ ελαφρύ ζεστό και ανοιχτό κίτρινο τόνο, που είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, εκτός αν συγκριθούν δίπλα-δίπλα με διαμάντια καλύτερης ποιότητας χρώματος. Το χρώμα τους ταιριάζει καλά με χρυσό κίτρινου χρώματος. 

Διαμάντια χρώματος F (άχρωμο)

Μόνο ένας ειδικός μπορεί να ανιχνεύσει τις ελάχιστες διαφορές στο χρώμα μεταξύ E, F, και D έγχρωμων διαμαντιών. Διαμάντια χρώματος F είναι συγκρίσιμα με διαμάντια D ή E χρώματος. Τα λευκότερα διαμάντια, τα διαμάντια χρώματος D-F, ταιριάζουν καλά με λευκού χρυσό ή πλατίνα. 

Διαμάντια χρώματος E (άχρωμο)

Όπως τα διαμάντια χρώματος D, είναι αρκετά σπάνια και έχουν μικροσκοπικά ίχνη χρώματος, που περνάνε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα σε ένα ανεκπαίδευτο μάτι. Απαιτείται ένας εμπειρογνώμονας  για να ανιχνεύσει τα ελάχιστα ίχνη χρώματος σε αυτόν τον βαθμό. 

 

Διαμάντια χρώματος D (απολύτως άχρωμο)

Ο υψηλότερος βαθμός και εξαιρετικά σπάνιος.

ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ

Ο βαθμός καθαρότητας διαμαντιών αναφέρεται στην ύπαρξη εγκλεισμάτων μέσα ή πάνω στο διαμάντι. Οι βαθμίδες καθαρότητας του διαμαντιού έχουν ως εξής: FL, IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, I1, I2. Ορισμένα εργαστήρια περιλαμβάνουν επίσης SI3 και I3 βαθμολόγηση.

 

FL (αψεγάδιαστο)

Πρόκειται για τη σπανιότερη βαθμίδα καθαρότητας. Δεν υπάρχουν ορατά ψεγάδια, ενώ αποτελούν ποσοστό μικρότερο από το 1% των διαμαντιών. Τα εγκλείσματα δεν είναι ορατά κάτω από 10Χ.

IF (εσωτερικά άψογο)

Αποτελούν το 3% των διαμαντιών και έχουν πολύ μικρές ατέλειες. Τα εγκλείσματα είναι τόσο μικρά, που δύσκολο εντοπίζονται κάτω από μεγέθυνση 10x.

VVS1 (πολύ, πολύ μικρό έγκλεισμα 1) – VVS2 (πολύ, πολύ μικρό έγκλεισμα 2)

Τα εγκλείσματα είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα σε 10x. – Τα εγκλείσματα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν σε 10x.

VS1 (πολύ μικρό έγκλεισμα 1) – VS2 (πολύ μικρό έγκλεισμα 2)

Τα εγκλείσματα είναι μικρά και ελαφρώς λιγότερο ορατά σε 10x. – Τα εγκλείσματα είναι μικρά και ελαφρώς πιο ορατά σε 10x.

SI1 (μικρό έγκλεισμα 1) – SI2 (μικρό έγκλεισμα 2) 

Τα εγκλείσματα παρατηρούνται στα 10Χ και περιστασιακά εντοπίζονται από έμπειρο μάτι. – Εγκλείσματα που ευδιάκριτα σε 10Χ και είναι συχνά εμφανείς στο απαιτητικό μάτι.

I1 (Έγκλεισμα 1) – Ι2 (Έγκλεισμα 2)

Έχει αξιοσημείωτα εγκλείσματα σε μεγέθυνση 10X, τα οποία είναι σχεδόν πάντοτε ορατά με γυμνό μάτι. – Το εγκλώβισμα είναι ξεκάθαρο και ορατό στο μάτι με μεγέθυνση 10x.

Ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και τη σκοτεινότητα των ψεγαδιών και των εγκλεισμάτων, αυτές οι ατέλειες μπορούν να επηρεάσουν το φως καθώς περνά μέσα από το διαμάντι. Όταν συμβεί αυτό, η λάμψη και η ομορφιά του διαμαντιού είναι θαμπή και έτσι επηρεάζεται και η ποιότητα του κοψίματος. Κύριο μέλημά μας, όσον αφορά την καθαρότητα, είναι να εξασφαλίσουμε ότι το διαμάντι είναι καθαρό και ότι τα εγκλείσματα δεν παρεμποδίζουν την αντανάκλαση του φωτός.

ΚΑΡΑΤΙ 

Με τον όρο «Καράτι» εννοούμε το φυσικό βάρος του διαμαντιού και όχι το πόσο μεγάλη είναι η πέτρα. Ένα καράτι ισούται με το 1/5 ενός γραμμαρίου και υποδιαιρείται σε 100 μονάδες. 

Ανάλογα το σχήμα ενός διαμαντιού και τον τρόπο που έχει κοπεί, δύο διαμάντια ενός καρατίου μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά σε μέγεθος.

 ΤΑ 4 C’S ΜΑΖΙ

Για να αξιολογήσετε ένα διαμάντι χρησιμοποιώντας τα 4 C συνδυαστικά, εξετάστε τα εξής:

 

Κόψιμο: Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο κόψιμο κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σας, καθώς είναι το “C” που επηρεάζει άμεσα την ομορφιά ενός διαμαντιού. Ψάξτε για υψηλά επίπεδα λαμπρότητας και φωτιάς.

Χρώμα: Ένα διαμάντι πρέπει να φαίνεται λευκό ή άχρωμο με γυμνό μάτι. Βεβαιωθείτε ότι το χρώμα δεν αποσπά την προσοχή ή παρεμποδίζει την αντανάκλαση λευκού και έγχρωμου φωτός.

Καθαρότητα: Επιλέξτε ένα διαμάντι που είναι καθαρό για τα μάτια. Οι κηλίδες και τα εγκλείσματα δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή από τη λαμπρότητα ή τη φωτιά ενός διαμαντιού.

Καράτι: Σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς και αυτό που αγαπάτε, αλλά να θυμάστε ότι η λάμψη και η ομορφιά θα επισκιάσουν το βάρος.