Οδηγός Φροντίδας Κοσμημάτων

Δημιουργούμε κοσμήματα που να κρατάνε για πάντα. Ωστόοσο, για να διατηρούνται όμορφα, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

Μην φοράτε τα κοσμήματά σας όταν:

  • κάνετε χειρωνακτικές εργασίες ή όταν αθλείστε.
  • Κοιμάστε
  • Κάνετε μπάνιο ή κολυμπάτε στη θάλασσα ή σε πισίνα
  • Βάφεστε ή χρησιμοποιείτε κρέμες και άλλα καλλυντικά 

Να φοράτε ή να αφαιρείτε πάντα προσεκτικά τα κοσμήματά μας για να αποφύγετε τις γρατσουνιές σε κοσμήματα που μπορεί να είναι εύκαμπτα όπως μερικά βραχιόλια ή περιδέραια. Ελέγχουμε τα κουμπώματα και τις ασφάλειες πριν βάλουμε τα κοσμήματά μας.

Σωστή φύλαξη κοσμημάτων

Σωστή φύλαξη κοσμημάτων

Όταν δε φοράτε τα κοσμήματά σας κρατήστε τα φυλλαγμένα σε ξεχωριστά κουτιά ή τυλιγμένα σε πανιά, φακελάκια ή θήκες. Μην τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, γιατί θα προκληθούν γρατσουνιές στους πολύτιμους λίθους, τα μαργαριτάρια και το μέταλλο. Σε περίπτωση που μπερδευτούν οι αλυσίδες μεταξύ τους, μπορεί να μείνουν έτσι για καιρό και να προκληθούν ζημιές στο κόσμημά σας.

Ελέγχουμε τα κουμπώματα και τις ασφάλειες πριν βάλουμε τα κοσμήματά μας.

Τα φοράμε και τα αφαιρούμε πάντα προσεκτικά για να αποφύγουμε τις γρατζουνιές, τις τσακίσεις ή τα χτυπήματα σε κοσμήματα που μπορεί να είναι εύκαμπτα όπως μερικά βραχιόλια ή περιδέραια.

Καθαρισμός κοσμημάτων

Χρησιμοποιείστε ειδικό ύφασμα καθαρισμού κοσμημάτων για καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο είδος υφάσματος , αλλά δε θα έχετε τα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε χαρτί ή χαρτοπετσέτα, γιατί μπορεί να προκληθούν γρατσουνιές στο κόσμημά σας.

 

Μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι σας το κόσμημά σας για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει ωστόσο, να είσαστε προσεκτικοί. Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο καθαριστικό προϊόν από κοσμηαμτοπωλείο ή να δοκιμάσετε με οινόπνευμα. Σε καμία περίπτωση, μη χρησιμοποιήσετε χλωρίνη ή παρόμοια προϊόντα, γιατί θα προκληθούν ζημιές στο κόσμημά σας.

Καθαρισμός κοσμημάτων με χλιαρό νερό

Σε καέθε περίπτωση, όταν καθαρίζετε το κόσμημά σας, χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό. Ειδάλλως, το ζεστό νερό σε συνδυασμό με το καθαριστικό προϊόν μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό του κοσμήματός σας.

 Καθαρισμός φθαρμένων κοσμημάτων

Σε καμία περίπτωση, μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε κοσμήματα που έχουν χαραχτεί, έχουν χαλάσει ή έχουν σπάσει. Με την εφαρμογή οποιουδήποτε καθαριστικού προϊόντος, είναι πολύ πιαθνό η ζημιά να επιδεινωθεί. Είναι καλύτερα να το βάλετε στην άκρη για επισκευή.

 

Τακτικός έλεγχος κοσμημάτων

Καλό είναι να προτιμάτε επαγγελματικό καθαρισμό για τα κοσμήματά σας, αλλά και έλεγχο για τυχόν φθορές. Ετσι, θα αποφύγετε περαιτέρω φθορές ή απώλειες, ενώ διατηρείτε τα κοσμήματά σαςσε εξαιρετική κατάσταση.